Ses Bariyeri
Hakan Karaca
Hakan Karaca
June 30, 2021
Ortalama Okunma Süresi
0

Ses Bariyerleri - Uzman Akustik

Gürültü kirliliği çağımızın en büyük sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde hemen her şekilde oluşan gürültü kirliliğini önlemek adına birçok farklı çalışma yapılmaktadır. Başta akustik düzenlemeler olmak üzere ses yalıtım çalışmaları da bu müdahaleler arasında yer almaktadır. Gündelik hayatta otoyollar, köprüler veya benzerleri yerlerde ses yalıtımı sağlamak amacıyla kullandığımız panellere ses bariye denmektedir.

Günümüzde özellikle otoyol kenarlarında görebileceğimiz ses bariyerlerinin öncelikli amacı trafik ile oluşan gürültü kirliliğinin çevreye yayılmasını engellemektir. Bunun yanı sıra fabrikalarda veya büyük yapılarda yüksek oranda gürültü çıkaran makine vb. şeylere yönelik olarak da ses bariyerleri kullanılabilmektedir. Perde görevi gören bu bariyerler sayesinde sesin önemli bir kısmı emilmektedir.

Ses Bariyeri Kullanım Alanları

Ses yalıtımı noktasında adına pek sık rastlamasak da ses bariyerleri gündelik hayatımızın hemen her kısmında görebileceğimiz malzemelerdir. Özellikle metropol adı verilen kalabalık ve son derece gelişmiş olan şehirlerde gündelik hayatın yoğun gürültü kirliliğini azaltmak adına ses bariyerlerine başvurulmaktadır. Ülkemizden örnek vermek gerekirse İstanbul, Ankara ve İzmir bu şehirlerin başında gelmektedir.

Kalabalık nüfusları ve dolayısıyla oluşan yoğun trafiği bu şehirlerin gürültü kirliliği noktasında olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Bu sebeple başta otoyol kenarları, köprüler ve çeşitli yüksek gürültülü yerler olmak üzere ses bariyerleri kullanılmaktadır. Bu sebeple yoğun nüfusta oluşabilecek gürültü rahatsızlığı da bir nebze de olsa engellenmektedir. Ses bariyerleri bunun yanı sıra endüstriyel tesislerde, hastanelerde, demiryolu hatlarında, hava limanlarında, iskelelerde ve otel veya apartman tarzı çok katlı binalarda da kullanılabilmektedir!

Ses Bariyeri Türleri

Gürültünün azaltılması noktasında son derece etkili olan ses bariyerlerinin kullanım alanlarına göre 3 farklı türü bulunmaktadır. Bu türler sayesinde doğrudan amaca uygun kullanım mümkündür. Akustik, şeffaf ve tren yolu ses bariyeri olmak üzere ses bariyerleri 3’e ayrılmaktadır. Bunlardan ilki olan akustik ses bariyerleri özel ses yalıtım malzemeleri ile hazırlanan panellerin yan yana gelmesi ile oluşturulmaktadır. Bu bariyerler metal bir perde görünümü taşımaktadır. uzman-akustik-ses-bariyeri.jpg Buna ek olarak şeffaf ses bariyerleri estetik bir görünüme sahip olması nedeniyle daha sık tercih edilmektedir. Yapısı akrilik ya da pleksiglass malzemelerden oluşan şeffaf bariyerler gürültünün önemli bir kısmını yansıtmaktadır. Son olarak tren yolu ses bariyerleri adından da anlaşılabileceği üzere tren yollarında kullanılmaktadır. Bu yollardaki ses kirliliğini azaltmak adına hemen hemen tüm tren yollarında tercih edilmektedir.

Ses Yalıtımında Uzman Akustik!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının direktiflerinin yanı sıra gürültü noktasındaki şikayetlerinizi gidererek sakin bir hayat sürmek için siz de Uzman Akustik’ten destek alabilirsiniz. Profesyonel ve tecrübeli ekibimiz ses yalıtımı başta olmak üzere akustik proje, akustik rapor ve benzeri konularda sizlere son derece kaliteli bir hizmet sunmak adına hazır beklemektedir. Günümüzün en büyük problemlerinden biri olan gürültü kirliliğini sonlandırmak adına siz de profesyonel desteği Uzman Akustik ile alabilirsiniz!

Yorum Yap


* Zorunlu Alan
* Zorunlu Alan
* Zorunlu Alan

Henüz Yorum Yapılmamış