Tavan Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır ?
Samet Koç
Samet Koç
July 01, 2021
Ortalama Okunma Süresi
0

Tavan Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır - Uzman Akustik

Ev, bina veya iş yeri fark etmeksizin hemen her yerde uygulanabilir bir yöntem olan tavan ses yalıtımı hem içerideki gürültünün dışarıya hem de dışarıdaki gürültünün içeriye girmesini engellemektedir. Yapının akustik uygulamasının tamamlanması halinde de tavan ses yalıtımı akustiği arttırıcı bir etkiye sahiptir. Tavan ses yalıtımı bina yapım aşamasındayken veya bina yapıldıktan sonra yapılabilmektedir.

Bu yöntemler arasında malzeme kullanımı başta olmak üzere bir takım farklılıklar mevcuttur. Tavan ses yalıtımı sırasında binanın durumuna göre farklı malzemelere başvurulabilmektedir. Tavanda gerekli ölçüler alındıktan sonra sünger yapıştırıcısı ile yalıtım işlemlerine başlanır. Bu noktada maliyeti daha düşük olan ses yalıtım süngerlerini de kullanmanız mümkündür. Fakat malzemenin ağırlığı tavanlarda düşme etkisi yaratabileceğinden pek sık tercih edilmemektedir.

Sünger yapıştırıcısının ardından çelik profil konularak belirli bir hava boşluğu bırakılır bu sayede ses sirkülasyonu önemli ölçüde azaltılmış olunur. Bu işlemden sonra çift alçıpan ile tamamen yalıtım sağlanır. Belirtilen uygulamalar sayesinde %90’a kadar ses yalıtımı sağlanmaktadır. Bu sayede daha sessiz ve sakin bir ortamda huzurlu yaşam keyfini tadabilirsiniz.

Tavan Ses Yalıtımı Neden Yapılmalıdır ?

Tavan ses yalıtımının yapılmasındaki temel sebep alttan üste giden sesleri doğrudan engellemektir. Daha önce de belirttiğimiz gibi yapım halindeki bina ile yapımı tamamlanmış bina arasında tavan ses yalıtımı yapımında farklılıklar mevcuttur. Birçok müteahhit yapım aşamasındaki binalarda 2 tuğla arasına uygun ses yalıtımı malzemesini kullanarak hem alandan tasarruf etmekte hem de ses yalıtımını sağlamaktadır.

Bunun yanında katlar arası ses yalıtımı noktasında tavan ses yalıtımının etkisi son derece büyüktür. Hem komşularınızın hem de sizin huzurlu ve sakin bir ortamda hayatını sürdürmesi açısından tavan ses yalıtımı yapılmasını şiddetle tavsiye etmekteyiz. Mekan içi akustik düzenlemelerin yapılması ve planlanması noktasında Uzman Akustik’ten profesyonel olarak hizmet alabilirsiniz!

Tavan Ses Yalıtımında Kullanılan Malzemeler

Ses yalıtımı noktasında birçok farklı malzeme kullanılmaktadır. Bu malzemelerin kullanım durumu maliyete ve binanın yapım aşamasına göre farklılık gösterebilmektedir. Tavan ses yalıtımında genellikle ses bariyerleri veya süngerpanlar kullanılmaktadır. Hava boşluğu verilmek istenen durumlarda ise tavanda alçıpan veya çelik karkas profiller kullanılabilmektedir!

Akustik Proje ve Raporda Uzman Farkı !

Gürültünün artan etkilerini binalardan uzaklaştırmak adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 31 Mayıs 2019 yürürlüğe sokulan "Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik" ile birlikte tanıştığımız akustik proje ve rapor kavramları, bir binanın akustik performansının simülasyon ve detay analiz yardımlarıyla hesaplanarak raporlanmasını ve varsa bu akustik performansta geliştirilmesi gereken noktaların tespit edilmesini ifade eder. İnşaat sektöründe uzun yıllardır farklı alanlarda çalışmanın getirdiği tecrübeyi dinamik insan kaynakları ile birleştirmeyi başaran Uzman Akustik, akustik rapor ve proje süreçlerinde de analitik ve titizci yaklaşımı ile fark yaratır !

Yorum Yap


* Zorunlu Alan
* Zorunlu Alan
* Zorunlu Alan

Henüz Yorum Yapılmamış