Akustik Rapor ve Projede Yasal Zorunluluk
Hakan Karaca
Hakan Karaca
August 08, 2020
Ortalama Okunma Süresi 4:10
0

Akustik Rapor ve Projede Yasal Zorunluluk

Artan nüfus ve buna bağlı olarak inşaat sektöründeki ilerleme, şehirlerin gelişimine katkı sağladığı kadar birtakım yasal zorunlulukları da beraberinde getiriyor. O nedenle, konut ve iş yeri sahiplerinin gelişen teknolojiyle birlikte sunulan yeniliklerden faydalanmanın yanı sıra çevre ve insan sağlığını koruma amaçlı düzenlenmiş bazı kurallara da uyması gerekiyor.

Türkiye’nin önde gelen firmalarından Uzman Akustik, profesyonel kadrosu ve ürettiği akustik çözümlerle üzerinize düşen yasal zorunluluklarınızı rahatlıkla yerine getirmenizi sağlıyor.

Akustik Çözümler Neden Gerekli?

Gürültü kirliliği insan sağlığını sadece fizyolojik değil psikolojik olarak da etkileyen en önemli nedenlerin arasında geliyor. 7’den 70’e çok geniş bir kesimin hayatını olumsuz yönde etkileyen gürültü kirliliği, büyük şehirlerden sahil kasabalarına değin geniş bir alanda görülebiliyor.

Özellikle yoğun gürültünün olduğu yerlere yakın evlerde oturanların hayatını çekilmez hale getiren bu sorun, Uzman Akustik tarafından sizlere sunulan akustik çözümler sayesinde kolayca ortadan kaldırılıyor.

31 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Binaların Gürültü Karşısında Korunması Hakkındaki Yönetmelik ile zorunlu hale gelen akustik düzenlemeler, bazı maddeleri kapsıyor.

Hazırladığı akustik rapor, akustik proje, ses yalıtım teknolojileri ve gürültü ölçüm analizleri ile sizlere en doğru çözümü sunan Uzman Akustik, sahip olduğu yüksek kullanıcı memnuniyeti ile sektördeki en beğenilen firmalar arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Akustik Rapor ve Projelerde Yasal Zorunluluklar

yasal-zorunluluk-blog-head.webp

Akustik projede yasal zorunluluk

Yönetmeliğin amacı; her türlü tesis, işletme, yapı ve binanın kullanımı esnasında çevrenin binanın içinden ya da dışından kaynaklanan gürültüler nedeniyle maruz kalacağı ve huzurunu, beden ve ruh sağlığını olumsuz etkileyecek sebeplerin en aza indirilmesi olarak izah ediliyor. Bu nedenle tasarım, yapım, kullanım, bakım ve işletim esnasında uyulacak kuralları belirliyor.

Yasal zorunluluk belirtilen şartlar içerisideki tarihi eserler, eski eserler, kültür varlıkları da dahil olmak üzere, yeni veya mevcut tüm yapıları kapsıyor. Akustik performans belgesi, bina içerisindeki yapılacak akustik testlerinden sonra düzenleniyor ve projenin uygulamaya koyulması ve bir sonraki adıma geçebilmek için zorunlu olarak düzenleniyor.

Yasal zorunluklar kapsamında A4 formatında bir akustik rapor hazırlanması isteniyor. Binaların gürültü karşısındaki hassasiyetleri ve ses iletim durumları gibi teknik detayları içeren akustik raporun, uzman kişiler tarafından düzenlenmesi gerekiyor.

Gerekli olan diğer nokta olan akustik proje ise mevcut binanın ses yalıtımına ait yapısal çözümleri ve detayları içeriyor. Hesap ve ölçüm sonuçları, anahtar paftaları ve uzman değerlendirme raporları da, mimari akustik proje çalışması içerisinde yer alıyor.

Akustik Proje ve Akustik Rapor Ayrımı Nasıl Yapılıyor?

yasal-zorunluluk-blog-content2.webp

Yasal zorunluluk gereği, bazı binalar için akustik proje istenirken, bazı binalar için ise akustik rapor düzenlenmesi talep ediliyor. Bunun ayrımının nasıl yapılacağı Binaların Gürültü Karşısında Korunması Hakkındaki Yönetmelik içerisinde net bir şekilde ifade ediliyor.

Yönetmeliğe göre yediden fazla kata (bodrum ve çatı katı hariç) sahip, toplam inşaat alanı 2000 m2’yi geçen, hem konut hem iş yeri olarak kullanılan binalar, tiyatro ve konser salonları gibi özel bir akustik sistemine sahip binalar için akustik proje istenirken, bunların dışında kalan diğer tüm yapılar için akustik rapor hazırlanması gerekiyor.

Çevreyle barışık, huzur dolu bir yaşamın yollarından birisi de akustik çözümlerden geçiyor.

Siz de ev ve iş yerinizde uygulayacağınız akustik çözümler ile hem kendi yaşam kalitenizi arttırmak ve yasal zorunluluklarınızı yerine getirmek, hem de çevre ve insan sağlığı üzerinde oluşabilecek olumsuz etkileri ortadan kaldırmak istiyorsanız, şu ana kadar çok sayıda başarılı projeye imza atan Uzman Akustik’in profesyonel çalışanlarından yardım istemeyi unutmayın.

Yorum Yap


* Zorunlu Alan
* Zorunlu Alan
* Zorunlu Alan

Henüz Yorum Yapılmamış