Akustik Rapor ve Projeyi Kimler Hazırlayabilir?
Hakan Karaca
Hakan Karaca
August 22, 2020
Ortalama Okunma Süresi 4:08
0

Akustik Rapor ve Projeyi Kimler Hazırlayabilir?

Modern yaşamın en büyük ihtiyaçlarının başında birbirine son derece yakın evlerde yaşayan çok sayıda bireyin huzurunu ve konforunu korumak gelir. Apartmanlarda ve ortak yaşam alanlarında en sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alan rahatsız edici seviyedeki gürültüler ise mimari akustik rapor ve akustik projeler ile ortadan kaldırılır. Akustik rapor ve proje ise yalnızca gerekli eğitim aşamalarını başarıyla tamamlamış uzmanlar tarafından hazırlanabilir.

Akustik Rapor ve Akustik Proje Nedir?

Akustik rapor, inşa safhasında zorunlu olarak hazırlanan ve binalarda gürültü konusunda gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayan bir evraktır.

Binaların Gürültüye Karşı Korunması Yönetmeliği uyarınca düzenlenmesi yasal bir mecburiyet olan rapor, binalarda kullanılan malzemelerin ve bina yalıtımının belirli standartlarda olmasını güvence altına alır.

İlerleyen dönemlerde aynı binayı ortak olarak paylaşacak kişilerin yaşam alanlarında çıkardığı seslerin diğer dairelere ulaşma seviyesini minimuma indirme amacı taşıyan akustik rapor, toplumsal yaşam kalitesini yükselten en önemli faktörler arasında yer alır.

Akustik proje ise bina için tasarlanan yalıtım sisteminin, kullanılacak malzemelerin teknik analizlerinin, başvurulacak çözümlerin ve uygulanacak yöntemlere dair bütçe raporlarının yer aldığı geniş kapsamlı bir çalışmadır. Bu sayede yeni yapılacak tüm binaların öngörülen asgari standartların üzerinde kalmasını sağlayan akustik rapor ve akustik proje çeşitleri, binaların tamamlanması ve gerekli yasal izinleri alması konusunda da olmazsa olmaz faktörler arasındadır.

Akustik Rapor ve Proje Uzmanları Kimdir?

akustik-proje-ve-raporu-kim-hazirlar.jpg

Akustik rapor ve akustik projeler, yalnızca D1- Temel Bina Akustik Sertifikası'na sahip akustik uzmanları tarafından yasal olarak düzenlenebilir. D-1 Temel Bina Akustik Sertifikası sahibi olan akustik uzmanları, devlet kurumları tarafından düzenlenen ve denetlenen eğitimler sonucunda başarı gösteren kişiler arasından seçilir.

Akustik uzmanları, inşası planlanan binanın projesini ve planlarını inceledikten sonra kullanılacak malzemelerin asgari koşulları karşılayıp karşılamadığını araştırır.

Aynı zamanda kullanılacak malzemelere göre bina yapımında tercih edilecek yapı malzemelerinin göstermesi gereken asgari akustik performans değerleri de akustik uzmanlar tarafından belirlenir.

Akustik uzmanları, yaptıkları analizler sonucunda inşa edilecek binanın Akustik Sınıf derecesini tespit eder ve raporlar. Uzman görüşüne göre en az C sınıfında değerlendirilme hakkı kazanan binaların yapımına devam edilebilir. Tadilat sürecindeki binaların ise uzmanlar tarafından en az D sınıfında kabul edilmesi gerekir.

Akustik Rapor mu, Akustik Proje mi?

Akustik rapor ve akustik proje, içerikleri ve düzenlenme süreçleri itibari ile birbirinden farklı iki evraktır ve bu sebeple de birbirinin yerine geçmez. Bina inşa ettirirken ya da mevcut binanızda kapsamlı bir tadilat ve yenileme işlemi yaptırırken hangi belgeye ihtiyaç duyacağınızı bilmeniz, işlemlerinizin sağlıklı bir şekilde sürebilmesi için son derece önemlidir.

Akustik rapor, 31 Mayıs 2019 tarihine kadar ruhsat almış binalar için istenir. Ruhsatı bu tarihten eski olan binanızın inşasına devam edebilmek ya da tadilat işlemlerini yaptırabilmek için akustik rapor düzenletmeniz yeterlidir.

31 Mayıs 2019 tarihinden sonra rapor alan binalar için ise akustik proje düzenlenmesi zorunludur. Akustik proje düzenlenmesi, geniş kapsamlı bir araştırma ve inceleme süreci içerdiği için rapor gerektiren binalarınızın işlemlerini bir an önce tamamlayabilmek için vakit kaybetmeden akustik uzmanlara danışmanızda yarar bulunur.

Alanında yetkin akustik uzmanlarla birlikte çalışmak, raporlama ve projelendirme süreçlerini hızlı ve kusursuz bir şekilde geçmek istiyorsanız, Uzman Akustik'i tercih edebilirsiniz.

Binalarınızın akustik değerlerini hızlı ve doğru bir şekilde saptayabilen ve projelendirme safhasında tüm resmi gereksinimlerinizi hızla karşılayabilen Uzman Akustik kadrosu sayesinde rapor ve projelerinize kısa sürede kavuşabilir, inşa ve tadilat süreçlerini başarıyla yönetebilirsiniz.

Yorum Yap


* Zorunlu Alan
* Zorunlu Alan
* Zorunlu Alan

Henüz Yorum Yapılmamış