Akustik Sünger - Nedir, Ne İşe Yarar ?
Hakan Karaca
Hakan Karaca
November 30, 2020
Ortalama Okunma Süresi 04:05
0

Akustik Sünger

Artan nüfus, endüstrileşme, çarpık ve plansız kentleşme ile birlikte özellikle son yıllarda oldukça sık gündeme gelmeye başlayan çevre sorunlarından biri de gürültüdür ve gürültünün yaşantımızdan izole edilmesi, doğrudan ses ve ses kaynaklarının insan işitmesi ile arasındaki ilişkiyi inceleyen akustik bilimiyle entegre bir çalışma süreci gerektirir.

Nitekim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düzenlediği “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ile bu çalışma sürecine ait detayları ortaya koymuş, 31 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe giren bu yönetmelikle birlikte ilk kez yapı ruhsatı alacak binalar için akustik proje şartını getirerek gürültünün yaşam alanlarımızdan izole edilmesine yönelik önemli bir adım atmıştır.

Mekanlarda akustik düzenleme sürecinde kullanılan ses yalıtım malzemelerinden biri olan akustik sünger; ortamın ses kalitesini artıran bir maddedir ve ses kalitesindeki bu değişim, akustik süngerin yapısındaki poliüretan ya da melamin ile sağlanır.

Akustik Sünger Çeşitleri

Yüksek düzeyde ses emici özelliği ve yanmayan kimyası ile sıklıkla tercih edilen ses yalıtım malzemelerinden biri olan akustik süngerin birçok farklı çeşiti vardır ve bu çeşitler içerisinde gerek uygulama kolaylığı gerekse de yüksek ses tutma özellikleri ile ön plana çıkan modeller;

Yumurta Sünger

yumurta sünger.jpg

En sık tercih edilen akustik sünger modellerinden biri olan yumurta sünger, oldukça kolay uygulanabilmesi, yüksek akustik performansı ve antibakteriyel yapısıyla ön plana çıkar.

Piramit Sünger

piramit sünger.jpg

Duvar ve tavanlara uygulanması oldukça kolay olan bu sünger türü yanmaz özellikte malzemeden üretilir ve tek başına tümüyle ses izolasyonunu sağlamasa da akustik iyileştirme sürecinde önemli bir noktayı oluşturur.

Labirent Sünger

labirent sünger.jpg

Sesi büyük ölçüde absorbe etmesi ile ön plana çıkan labirent yüzeyli bu sünger modeli, yanmaz özellikle malzemeden üretilir ve güçlü bir ses izolasyonunun önemli bir parçasıdır.

Special Sünger

special sünger.jpg

Akustik süngerler içerisinde yüksek ses emici özelliği ile fark yaratan special sünger, çoğu zaman tek başına yankı, eko gibi birçok akustik probleme çözüm üretme kapasitesine sahiptir.

Düz Sünger

duz sunger.jpg

Yankı ve eko problemlerinin önüne tümüyle geçebilen düz süngerlerin hammaddesi poliüretandır ve yanmaz özelliktedir. İki yönlü ses giriş çıkışını engelleyen bu sünger modeli de hayli tercih edilen akustik sünger çeşitlerinden biridir.

Akustik Sünger Ne İşe Yarar ?

Şehirlerimizdeki yapı sayısının her geçen gün artması ile birlikte ses yalıtımı kaçınılmaz bir tercih haline gelmiş ve buna bağlı olarak da ses izolasyonu talebini karşılayacak yalıtım malzemeleri ortaya çıkmıştır. Nitekim akustik sünger de bu malzemelerden biridir ve mekana doğru entegre edildiği takdirde başta sinema, konferans salonu, kültür ve spor merkezleri ve tiyatro gibi insanların yoğun olarak bir araya geldiği alanlarda gürültünün minimize edilmesini sağlar.

Binanızın Akustik Performansını Hemen Öğrenin !

“Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ile birlikte hayatımıza giren mimari akustik rapor, binaların mimari detayları ve etki altında kaldığı çevresel gürültü faktörleri dikkate alınarak akustik performansının tespit edilmesine işaret eder.

Uzman Akustik bünyesinde faaliyet gösteren ve akustik rapor ve proje belgelendirme sürecinde sistematik yaklaşımları, saha tecrübeleri ve teorik bilgileriyle fark yaratan akustik uzmanlarımız ile hemen iletişime geçerek binanızın mevcut akustik performansını ve bu performansın, yasal mevzuatlara göre yeterliliğini öğrenebilirsiniz !

Yorum Yap


* Zorunlu Alan
* Zorunlu Alan
* Zorunlu Alan

Henüz Yorum Yapılmamış